nieuws

Staatssecretaris Knops spreekt tijdens Den Bosch Data Week

Op 1 november aanstaande organiseert Publiek Denken de dialoogtafel Denken over data. Met een keynote van staatssecretaris Knops van BZK en een paneldiscussie met onder andere burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers, D66-Europarlementslid Marietje Schaake en directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. De dialoogtafel vindt plaats in Den Bosch tijdens de Den Bosch Data Week.

Hoe gaan we verantwoord om met data? En welke rol is hierbij weggelegd voor de overheid? In een samenleving waarin algoritmes steeds meer de spelregels bepalen en het gebruik van data door overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers hand over hand toeneemt, wordt de roep om een leidende rol van de overheid bij het verzamelen en omgaan met data steeds groter.

Een data-gestuurde samenleving biedt duidelijk voordelen. De potentie van data en nieuwe technologieën is groot. Overheid en bedrijfsleven kunnen met behulp van data hun dienstverlening optimaliseren en meer maatwerk bieden. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik data. Recente voorvallen laten zien dat grote tech reuzen als Google, Facebook en Amazon regelmatig de grenzen op het gebied van privacy overschrijden. Hoe zorgen we ervoor dat deze bedrijven op een verantwoorde wijze met gegevens van mensen omgaan?

In een maatschappij waarbinnen data een steeds grotere rol spelen, is regie op gegevens van essentieel belang. Burgers en bedrijven verwachten dat hun data bij overheidsorganisaties in extra goede handen zijn. Hoe kan de overheid conflicterende belangen op het gebied van data verenigen en de publieke waarden waarborgen?

Op 1 november aanstaande organiseert Publiek Denken de dialoogtafel Denken over data  tijdens de Den Bosch Data Week in ‘s-Hertogenbosch. Dit gesprek wordt geleid door Simone van Trier. Aan het discussiepanel nemen deel:

* Michel van Leeuwen (directeur Cybersecurity (a.i.) ministerie van Justitie en Veiligheid)
* Jack Mikkers (burgemeester Den Bosch)
* Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut)
* Marietje Schaake (D66-Europarlementslid)
* Bernard Steunenberg (hoogleraar Bestuurskunde Universiteit Leiden)

Tijdens deze bijeenkomst onder meer aandacht voor de volgende thema’s:

  • Waardevol digitaliseren: data voor betere dienstverlening en beleid
  • De waarde van data: van wie zijn de data?
  • Transparantie, veiligheid en data-weerbaarheid
  • Digitale Top 2019

Programma
* 14:00 uur inloop
* 14:15 tot 14.45 uur eerste helft debat
* 14.45 tot 15.15 uur pauze
* 15.15 tot 15.45 uur key note door staatssecretaris Raymond Knops
* 15.45 uur tot 16.30 uur tweede helft debat
* 16.30 uur tot 16.45 uur afsluiting

Vanaf 16.45 uur napraten tijdens een borrel met muzikale omlijsting

Locatie en aanmelden
De dialoogtafel vindt plaats in Den Bosch tijdens de Den Bosch Data Week als onderdeel van de dag voor overheidsprofessional. Bij de dialoogtafel is publiek (circa 300 mensen) aanwezig dat tussendoor vragen mag stellen en mee mag praten.  Van de dialoogtafel wordt een journalistiek en een videoverslag gemaakt. Het journalistiek verslag wordt gepubliceerd in het decembernummer van Publiek Denken onder meer dan 25.000 ontvangers van onze e-nieuwsbrief.

Meer informatie over de Den Bosch Data Week en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op: https://www.denboschdataweek.nl/

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *