nieuws

Nacht van de Dictatuur

Op vrijdagavond 9 en zaterdagavond 10 september 2016 vindt de Nacht van de dictatuur plaats. In Den Haag opent ProDemos de Nacht met een lezing van Femke Halsema over het vrije woord, Arminius in Rotterdam trapt af met Arend Jan Boekestijn en De Balie in Amsterdam organiseert een bijeenkomst over de lange arm van dictaturen en dictators die soms tot in Nederland reikt.

De Nacht van de Dictatuur wordt georganiseerd als tegenhanger van de door de VN uitgeroepen Dag van de Democratie, die op 15 september plaatsvindt. Tijdens de Nacht besteden we op een andere manier aandacht aan de betekenis van democratie en rechtsstaat. Hoe is het om te leven zonder vrijheid en gelijkheid?

Vrijdag 9 september in Den Haag bij ProDemos
Een openingslezing van Femke Halsema over het vrije woord; een literaire reis langs dictatoriale dichtkunsten onder leiding van Paul Damen; dineren met lievelingsgerechten van dictators in Nieuwspoort; het verhaal van de Azerbeidzjaanse gevangene Leyla Yunus; het werk van het Joegoslaviëtribunaal onder de loep in een paneldiscussie; een workshop van Amnesty International over digitale anonimiteit in een dictatuur; nachtrondleidingen door Museum de Gevangenpoort met doodstrafdeskundigen Bart Stapert, Ben Croon en Floor Beuming.

Vrijdag 9 september in Amsterdam bij De Balie
Bijeenkomst over ‘de lange armen’ in Nederland. Hoe ver reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime? Hoeveel invloed hebben buitenlandse autoritaire leiders zoals Poetin, Erdogan en de Eritrese dictator Isais Afewerki in Nederland?

Zaterdag 10 september in Rotterdam bij Arminius
Zullen dictaturen altijd bestaan? Een lezing door Arend Jan Boekestijn; een lezing over martelen door Antenor Hallo de Wolf; een bizarre tournee langs de ergste mensen op aarde en hun dichtkunst met Paul Damen; de dansvoorstelling ‘Romeo en Julia’ over een heftige liefde tussen een jongen in een vluchtelingenopvang en een Nederlands meisje.

Praktische informatie
Tickets voor de Nacht kosten in de voorverkoop €10,00 per persoon (studentenkorting: €2,50 in Den Haag en Rotterdam, €1,50 in Amsterdam). Kaarten zijn te koop via www.nachtvandedictatuur.nl.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *