nieuws

Nederland verdubbelt bijdrage aan VN-klimaatpanel

Nederland verdubbelt zijn bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tot honderdduizend euro en roept andere Europese landen op dat ook te doen. Zo moet het financiële tekort va het VN-klimaatpanelworden aangezuiverd dat ontstaat door de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord van Parijs. Dat zegt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van IenM in de Volkskrant.

Het IPCC publiceert de wetenschappelijke rapporten die de basis vormen van het klimaatakkoord. Het in Genève gevestigde bureau verzorgt ook cruciale uitvoeringstaken, zoals de beoordeling van de klimaatplannen van de 194 aangesloten landen. Met het besluit van president Trump om het Parijse akkoord op te zeggen verloor het IPCC begin deze maand zijn grootste donor, met 1,8 miljoen euro goed voor eenderde van het budget.

Onder meer Duitsland heeft al toegezegd. Dijksma’s plan wordt maandag besproken op de Europese Raad in Luxemburg, waar de Europese reactie op de uittreding van de VS op de agenda staat.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *