nieuws

Overheid vraagt startups om innovatieve oplossingen

De provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en de ministeries ministeries van BZK, EZK en  LNV dagen startende ondernemers uit met innovatieve oplossingen te komen voor maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld het aanpakken van zwerfafval, schoon binnenstedelijk vervoer of de overgang naar een circulaire economie. Met de innovaties is niet alleen de overheid geholpen; de jonge ondernemers krijgen op deze manier een heuse kick-start.

De overheden doen dit via het Startup in Residence-programma. Dit is een programma waarbij de overheid startups in huis haalt om na te denken over de opgaven van de toekomst. Diverse ministeries, provincies en gemeenten zijn al met het programma aan de slag om hun innovatiekracht te vergroten en startups zo mogelijk aan opdrachten te helpen van de de overheid. Ook bij de provincie zijn al 2 jaar startups aan de slag.

Samenwerking naar hoger niveau
In het nieuwe programma slaan diverse overheidsinstanties de handen ineen en lanceren ze gezamenlijk een programma. Zuid-Holland, Den Haag en de ministeries van BZK, EZK en LNV brengen de samenwerking met startups zo een stap verder. Bij de uitvraag gaat het om vraagstukken waar allevijf overheden tegenaan lopen; door breed uit te vragen vanuit vijf overheden is de kans groter dat een aan te dragen oplossing ook daadwerkelijk kan worden verder gebracht met een opdracht.

Overheid als eerste klant
Dit jaar kunnen startups aan de slag met 19 vraagstukken. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we vroegtijdig werkstress signaleren? Hoe kunnen we het gebruik van single-use plastic terugdringen? En hoe kunnen we geluidsoverlast aanpakken?
Komende tijd krijgen startups de kans om de vraagstukken in te schrijven. Na een selectieprocedure kan een deel van hen aan de slag. Deze groep kan rekenen op een intensief samenwerkingstraject en trainingsprogramma. Ook krijgen ze werkruimte bij de overheid, toegang tot financiering en het netwerk. Is de ontwikkelde innovatie succesvol? Dan is de overheid direct hun eerste klant.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *