nieuws

Publiek Denken publiceert podcast #1 Eerlijk is het duurzaamst

In 2020 begint Publiek denken met het uitzenden van podcasts. In de eerste podcast Eerlijk is het duurzaamst spreekt journalist Maurits van der Toorn met Rinie van Est, hoogleraar Technology Assessment and Governance aan TU Eindhoven en onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut, en met Jacqueline van Dongen, wethouder van Zwijndrecht, over het creëren van duurzaam draagvlak voor de energietransitie.

Samen met collega Kyra Delsing, onderzoeker biotechnologie bij het Rathenau Instituut, heeft Van Est bovendien een essay over de klimaattransitie geschreven met de titel Eerlijk is het duurzaamst. Van Est zegt: ‘Ga goed om met de zorgen van mensen bij de energietransitie en zorg bij alle veranderingen waar we voor staan dat er sprake is van procedurele rechtvaardigheid.’ Dat wil zeggen dat iedereen eerlijke toegang moet hebben tot en deel moet kunnen nemen aan de besluitvormingsprocessen over de verdeling van de baten en kosten van (duurzame) energiesystemen. Het gaat om de mogelijkheid, niet iedereen zal mee willen doen, maar het moet wel kunnen. Gebeurt dat niet, dan dreigt ‘negatieve betrokkenheid’, anders gezegd mensen gooien hun kont tegen de krib.

Van Dongen is als wethouder in Zwijndrecht onder meer verantwoordelijk voor duurzaamheid, milieu en energie. Zij vertelt hoe je procedurele rechtvaardigheid in de praktijk kunt realiseren en welke soms onverwachte praktische kwesties zich daarbij kunnen voordoen.

Lees het essay Eerlijk is het duurzaamst.

De serie is een samenwerking tussen Publiek Denken en DuurzaamDoor

Beeld: Warmtenetwerk

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *