nieuws

Prijzen voor Haagse vernieuwers uitgereikt tijdens de Big Improvement Day

Wajenzi is de grote winnaar van de wedstrijd Haagse vernieuwers. Het crowdfunding platform ontving zowel de publieksprijs als de prijs voor beste pre-startup. Wajenzi verbindt expats die in Nederland wonen met ondernemingen in Afrika. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Big Improvement Day  (BID) die gisteren werd georganiseerd in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

Tijdens de BID komen sinds 2008 de overheid en het bedrijfsleven samen om innovatie en positiviteit te stimuleren. Speciaal voor de BID onderzocht Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel hoe het gesteld is met de positiviteit in Nederland. Dit opiniepanel bestaat uit 50.000 Nederlanders die wekelijks worden ondervraagd over uiteenlopende kwesties. Uit het positiviteitsonderzoek bleek dat 55 procent van de Nederlanders 2019 met een positieve blik bekijkt. Van mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven was 57 procent positief over komend jaar. Onder ambtenaren lag dit percentage een stuk hoger, namelijk op 69 procent. Van de ondervraagden vond 80procent dat zij positief in het leven staan. Ondernemers met personeel in dienst spanden hierbij de kroon: van deze groep vond maar liefst 92 procent dat zij een positieve kijk op het leven hebben. Verbetering in Nederland zit ‘m vooral in de sfeer.

Maatschappelijk belang
Tijdens de BID werden dit jaar wederom verschillende maatschappelijke thema’s aangesneden. Zo werd er ingegaan op robotisering als aanvulling op de arbeidsmarkt. Robots kunnen ervoor zorgen dat ook mensen met een beperking een plekje krijgen, bijvoorbeeld door hen te ondersteunen in de uitvoering van een productieproces, zo vertelde Bernard ter Haar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Dit jaar vond wederom een matchmaking sessie door de gemeente Den Haag plaats. Tijdens deze sessie werden statushouders en mensen die moeite hebben met het vinden van een baan, in contact gebracht met diverse bedrijven. Zaher Sandouk, die twee jaar geleden via de BID matchmaking een baan vond, werd kort door dagvoorzitter Charles Groenhuijsen geïnterviewd over zijn leven nu: inmiddels heeft hij een vast contract bij audiovisueel bedrijf NFGD.
Ook de klimaatdiscussie nam een prominente plaats in op deze positieve dag. Zo vertelde voormalig RTL4-weerman Reinier van den Berg in drie minuten tijd hoe PyrOil de plastic soep in oceanen probeert te verminderen door dit plastic grootschalig om te zetten in olie. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de Provincie Zuid-Holland, betrad het podium met een bijzonder duurzaam verhaal: de N211 is de eerste CO2-negatieve weg in Nederland. Langs deze weg staan onder andere houten vangrails en wordt gebruik gemaakt van dynamische verlichting die automatisch dimt als er weinig verkeer is. Ook is er een warmtecollector die omliggende bedrijven voorziet van energie en het fietspad naast de provinciale weg ijsvrij houdt.
Zes ministeries waren bovendien onderdeel van het programma van de BID. Hans Schutte, DG van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vertelde hoe DUO inspeelt op de innovatieontwikkelingen in de samenleving. Zo moeten er nieuwe ICT-systemen worden ontwikkeld om de oude op een goede, slimme manier te vervangen. Hierbij maakt DUO gebruik van de doelgroep die zij aanspreken, namelijk (oud-)studenten.

Haagse Vernieuwers
Op het grote podium reikte Erik van de Rijt, hoofd Stedelijke Economie van de gemeente Den Haag, de prijzen voor de wedstrijd Haagse Vernieuwers uit. Deze wedstrijd is bedoeld om duurzame startups in de regio Den Haag voor het voetlicht te brengen. Zowel de publieksprijs als de prijs voor beste pre-startup gingen dit jaar naar Wajenzi. Dit crowdfunding platform verbindt expats die in Nederland wonen met ondernemingen in Afrika. In de categorie Studenten  viel Sustain-A-Blade in de prijzen. Dit bedrijf heeft een duurzaam scheermes ontwikkeld dat tot twee jaar scherp blijft. Tot slot won in de categorie Start-ups Cricket One, dat hongernood in de wereld wil tegengaan door gekweekte krekels als vleesvervanger aan te bieden.

 

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *