nieuws

Vijfhonderd jaar robots

Robots hebben de toekomst. Volgens McKinsey kan de helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan tegen 2055 zijn overgenomen door robots. Hoe lang is het volgens u geleden dat de eerste robot werd gemaakt? Twintig jaar geleden? Vijftig? Of honderd jaar? U zit er flink naast! De geschiedenis van robots gaat tenminste vijfhonderd jaar terug.

In het Science Museum in London is op dit moment de tentoonstelling Robots te zien. Deze illustreert hoe mensen al eeuwenlang krampachtig proberen om machines uit zichzelf te laten bewegen. Een van de topstukken is de monnik van Filips II van Spanje, die biddend en zichzelf op de borst kloppend over tafel kon lopen.  Of een zilveren zwaan van 250 jaar oud, die zijn nek kan buigen om in stromend water visjes te vangen.

De tentoonstelling gaat niet over techniek. Vooral proberen de organisatoren antwoord te geven op de vraag waarom robots bestaan en te laten zien hoe onze menselijkheid in hen wordt weerspiegeld. Welke inzichten bieden robots in onze ambities en verlangens en hoe bepalen ze onze positie in een snel veranderende wereld?

Robots is tot en met 3 september te zien in Londen. Voor meer informatie, ga naar de website van het Science Museum.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *