nieuws Bestuurskracht

Burgemeesters luiden noodklok over kwetsbare wijken

Burgemeesters van vijftien gemeenten vrezen dat de coronacrisis de tweedeling tussen welvarende en kwetsbare mensen in de maatschappij verdiept. Zij pleiten daarom voor een deltaplan voor kwetsbare wijken. ‘In één van de rijkste landen ter wereld ervaart een miljoen mensen het leven als een last. Dat is onacceptabel’.

Iedere crisis is anders, maar één ding blijkt steevast hetzelfde: de meest kwetsbaren in de samenleving krijgen de hardste klappen te verduren. Dat was zo ten tijde van de oliecrisis in de jaren tachtig, het gold voor de bankencrisis in 2008 en het is opnieuw het geval tijdens de coronacrisis. ‘Corona verergert de al langer bestaande fundamentele problemen, gebreken en achterstanden,’ zegt Ahmed Marcouch (PvdA), burgemeester van Arnhem. ‘Mensen raken hun baan kwijt, kinderen lopen onderwijsachterstanden op, er is verloedering van de leefbaarheid en de criminaliteit neemt toe. Het is een opeenstapeling van crises, die vooral mensen in kwetsbare wijken hard raakt.’

In het manifest Kom op voor de meest kwetsbare gebieden hebben vijftien burgemeesters, onder wie Marcouch, het kabinet vorig jaar opgeroepen iets te doen aan de verergerende situatie in de meest kwetsbare wijken van het land. In maart van dit jaar hebben ze deze oproep nog eens herhaald. De burgemeesters identificeren vijf opgaven voor het kabinet: het voorkomen van onderwijsachterstanden, het snel begeleiden van mensen naar werk, extra inzetten op schuldhulpverlening, aandacht voor jongeren en behouden en bevorderen van de leefbaarheid in wijken.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 25: Leefomgeving. Lees hier verder

Beeld: ANP

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *