nieuws Bestuurskracht

Burgemeesters: extra geld nodig voor kwetsbare wijken

De kloof tussen bewoners van achterstandswijken en de rest van de samenleving dreigt onoverbrugbaar te worden. Daarom moet er snel een Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma Leefbaarheid en Veiligheid komen om mensen in kwetsbare stadswijken gelijke kansen te bieden. Dat betogen vijftien burgemeesters van grote steden en een reeks maatschappelijke organisaties, waaronder de Nationale politie en werkgeversorganisaties.

Momenteel heersen er in achterstandswijken veel armoede, schulden en werkloosheid. Volgens de initiatiefnemers is het voor de leefbaarheid en veiligheid in Nederland belangrijk dat het nieuwe kabinet gaat werken aan herstel en perspectief van kwetsbare gebieden. De aanpak die ze voorschrijven kost minimaal 500 miljoen euro, onder meer voor extra activiteiten rondom onderwijs en begeleiding naar werk en baangaranties. Daarnaast zou er geld moeten gaan naar de bouw van betaalbare woningen voor de middenklasse.

In Publiek Denken 25: Mensen maken de buurt riepen Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, en Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, het kabinet al op om iets te doen aan de situatie in de meest kwetsbare wijken van het land.

‘Corona verergert de al langer bestaande fundamentele problemen, gebreken en achterstanden,’ zei Marcouch in maart van dit jaar. ‘Mensen raken hun baan kwijt, kinderen lopen onderwijsachterstanden op, er is verloedering van de leefbaarheid en de criminaliteit neemt toe. Het is een opeenstapeling van crises, die vooral mensen in kwetsbare wijken hard raakt.’ De burgemeesters pleiten voor een versterking van de sociale structuur, onder meer door langere schooldagen te organiseren met ook sociale en creatieve activiteiten. ‘Om echte stappen te zetten hebben we een meerjarig offensief met structurele steun nodig van de rijksoverheid, corporaties en provincies om deze wijken op te tillen naar het niveau van een normale Nederlandse wijk, waar mensen veilig wonen en de jeugd goed onderwijs krijgt. Kwetsbare wijken zijn een beetje een blinde vlek geworden van de politiek. Investeren in deze gebieden moet echt worden opgenomen in het regeerakkoord’, aldus Marcouch.

*Lees hier het gehele interview met Ahmed Marcouch en Koen Schuiling

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *