nieuws Bestuurskracht

Gemeenten tonen zich wendbaar en vitaal

De coronacrisis heeft invloed gehad op de gemeentelijke arbeidsmarkt, maar laat ook zien dat gemeenten in tijden van crisis met meer werk en extra taken zich wendbaar en vitaal tonen. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2020, opgesteld door A&O fonds Gemeenten.

De personele bezetting is bij gemeenten opnieuw toegenomen. Meer werk en andere taken (ook corona gerelateerd zoals de uitvoering van de Tozo-regeling en meer handhaving op straat) zijn naast de toename van het budget de belangrijkste redenen voor de stijgende bezetting bij gemeenten. Hoe de situatie in 2021 zal zijn is voor een groot deel afhankelijk van het verloop van de coronacrisis en of er al of niet bezuinigingen op de gemeenten afkomen. De verwachting is ook dat de krapte op de arbeidsmarkt voor de functiegebieden automatisering/ICT, ruimtelijke ordening/milieu en welzijn/ jeugdzorg zal blijven bestaan.

Ten opzichte van 2019 is het aantal vrouwelijke leidinggevenden gestegen, van 40 procent naar 43 procent. Landelijk ligt dat aantal met 26 procent een stuk lager dan in de gemeentelijke sector. Bovendien is het verschil in brutosalaris tussen mannen en vrouwen in de gemeentelijke sector afgenomen.

Verder blijkt uit de Personeelsmonitor 2020 dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren is gedaald naar 47,7 jaar. Dit is grotendeels te verklaren door de hogere instroom van jonge medewerkers.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft er natuurlijk werk aan de winkel voor gemeenten. ‘De opgaven waar gemeenten voor staan zijn complex en omvangrijk,’ zegt Karin Sleeking, directeur van A&O fonds Gemeenten. ‘Duurzaam inzetbaar zijn en blijven is daarom erg belangrijk. Naast leren en ontwikkelen zijn fysieke, mentale en financiële fijnheid dan ook thema’s in het aanbod van A&O fonds Gemeenten.’

Lees hier de Personeelsmonitor Gemeenten 2020

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *