nieuws Bestuurskracht

Grip op regionale samenwerking

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wil raden helpen beter te kunnen sturen en controleren bij regionale samenwerking. Daartoe heeft de vereniging de handreiking Grip op regionale samenwerking ontwikkeld.

De laatste tijd worden steeds meer gemeentelijke taken uitgevoerd in samenwerking met één of meer buurgemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van regionaal woningbouwbeleid. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ervaren raadsleden dat zij bij het kader stellen en controleren van de regionale samenwerkingsverbanden weinig invloed hebben. Raadsleden kunnen hier wat aan doen door gezamenlijk te bepalen wat men wil bereiken met de samenwerkingsverbanden en op welke manier de raad de grip en controle wil uitvoeren om de democratische legitimatie te waarborgen.

In de handreiking worden zes vragen gesteld om raden hierbij te helpen. Voorbeelden zijn: ‘waarom wil je als raad taken in een samenwerkingsverband uitvoeren?’, ‘op welke wijze wil je als raad sturen en invloed uitoefenen op de uitvoering van de gemeenschappelijke regeling?’ en ‘hoe wil je als gemeenteraad toetsen en controleren of dat wat is afgesproken ook wordt uitgevoerd in de gemeenschappelijke regeling?’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *