nieuws Bestuurskracht

Investeringen nodig in sociaal domein

De overheid zou in het sociaal domein korte termijn crisisbeleid moeten verbinden aan lange termijn herstelbeleid. Dat adviseert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een brief aan het kabinet.

De coronacrisis heeft al bestaande problemen in het sociaal domein versterkt, aldus het SCP. Het belang van een goed werkend sociaal vangnet is opnieuw benadrukt. De verwachting is dat er de komende maanden en jaren een groter beroep zal worden gedaan op ondersteuning zoals bijstand, geestelijke gezondheidszorg en schuldhulpverlening. Gemeenten dragen een verantwoordelijkheid om de sociale gevolgen van de coronapandemie op te vangen, maar zij moeten toegerust. Momenteel staat het sociaal domein financieel onder druk.

Het SCP adviseert om over te gaan op structurele verbeteringen en investeringen. Door bijvoorbeeld de capaciteit van wijkteams te vergroten kunnen zij tijdig hulpvragen signaleren. Daarnaast zou de crisis benut moeten worden om problemen binnen het sociaal domein integraal aan te pakken. Partijen zouden zich niet als concurrenten, maar als samenwerkingspartners moeten opstellen. Dit is volgens het SCP nodig zodat de meest kwetsbaren de hulp krijgen die nodig is om verdere achterstand op deelname aan de samenleving voor langere tijd tegen te gaan.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *