nieuws Bestuurskracht

Leren van mislukte projecten

Inzicht in mislukte projecten Tijdens de bijeenkomst van het Risico Platform Overheden (RPO) over “briljante mislukkingen” op 9 februari werd benadrukt hoe mislukte projecten een bron van kennis kunnen zijn voor controllers en risicomanagers.

Expertise in mislukte projecten
Spreker Paul Iske was in zijn carrière betrokken bij veel grote projecten die niet gelukt zijn, ondanks goede ideeën en uitgebreide voorbereiding. Hij richtte later het Instituut voor Briljante Mislukkingen op en identificeerde 16 faalpatronen die een rol spelen bij mislukkingen.

Toepassen van faalpatronen
Controllers en risicomanagers van verschillende gemeenten spraken met elkaar en met Iske over de materie. Controller Klaartje Vingerhoets van de gemeente Oirschot vertelt dat ze de faalpatronen gaat toepassen bij het nalopen van projecten.

Psychologische veiligheid in organisaties
Monique de Moedt, concerncontroller in de gemeente West Betuwe, benadrukt het belang van een veilige werkomgeving om over risico’s in projecten te kunnen praten. Iske maakte het omzetten van faalkosten in faalopbrengsten tot zijn missie en benadrukt het belang van leren uit mislukkingen en psychologische veiligheid in organisaties.

Faalpatronen en casussen
De 16 faalpatronen en casussen waarin mislukte projecten zijn ontleed, zijn te vinden op de website van het Instituut voor Briljante Mislukkingen.

Bron: VNG.nl

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *