nieuws Bestuurskracht

Nieuw inburgeringsstelsel beperkt regierol gemeenten

De vier grote gemeenten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht doen via een brandbrief een dringend beroep op minister Koolmees (SZW) om recht te doen aan de regierol van gemeenten binnen het vormen van het nieuwe inburgeringsstelsel. Momenteel ontbreekt het aan budget om binnen een integrale aanpak regie te kunnen voeren en maatwerk te leveren.

In 2018 besloot het kabinet dat gemeenten bij inburgering de regie dienen te nemen. Maar bij de gemeenten zijn er zorgen of er wel voldoende ruimte en financiële middelen beschikbaar komen om de regie effectief uit te kunnen voeren.

De volgende knelpunten worden in de brandbrief aan minister Koolmees benadrukt:

  • Gemeenten hebben geen rol bij de instroom van het aantal inburgeraars (regie bij Rijk en COA) of bij het voldoen aan de wet (inspanningsverplichting van de inburgeraar zelf).
  • Gemeenten zijn niet betrokken bij de aanpassingen en uitwerkingen van de regelgeving rondom inburgering, terwijl zij wel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.
  • Niet alle doelgroepen zijn goed meegenomen.
  • Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende budget beschikbaar is voor de uitvoering van de nieuwe taken door gemeenten, zoals voor invoerings- en implementatiekosten.

Lees hier de brief van de gemeenten

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *