nieuws Bestuurskracht

'Publiek-private aanpak witwassen en fraude schiet tekort'

De samenwerking tussen notarissen, makelaars, taxateurs en overheidsinstellingen, met als doel het voorkomen van witwassen en fraude bij transacties van onroerend goed, schiet tekort. Dat concludeert Bob Hoogenboom, hoogleraar Forensic Business Studies aan de Nyenrode Business Universiteit, in zijn nieuwe boek Samen. Hoogenboom betoogt dat poortwachters onvoldoende serieus worden genomen door de overheid om witwassen te voorkomen.

Volgens Hoogenboom gebeurt er veel goeds in de samenwerking binnen de branches, maar hakt de overheid geen knopen door qua mogelijkheden om informatie uit te wisselen. Poortwachters krijgen bijvoorbeeld te weinig terugkoppeling over wat er nu met hun meldingen wordt gedaan. Aan deze informatie-uitwisseling zitten juridische beperkingen, maar toch zou een meer positieve grondhouding richting notarissen en makelaars een goede samenwerking kunnen stimuleren. De overheid is soms nodeloos negatief over poortwachters, aldus Hoogenboom.

Binnen de publieke sector is er te weinig kennis over zaken zoals de vastgoedmarkt en het civiel recht. In de publieke sector werken veel mensen die zijn opgeleid in het strafrecht of in de bestuurskunde. Gebrekkige kennis van de mechanismen, verantwoordelijkheden, producten en gebruikte constructies kunnen ertoe leiden dat medewerkers in de publieke sector al snel illegale dingen zien gebeuren die in werkelijkheid wel degelijk toegestaan zijn. Multidisciplinair onderwijs kan helpen om beter te begrijpen hoe de praktijk in elkaar zit, zegt Hoogenboom in zijn boek. Bovendien dienen niet alleen de opsporingsdiensten en toezichthouders, maar ook de notaris- en makelaarsbranches meer betrokken te worden bij de aanpak van witwassen en fraude bij transacties van onroerend goed.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *