nieuws Bestuurskracht

Raad van State: Samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren moet beter

Het samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren moet beter, stelt de Raad van State in een ongevraagd advies. Publieke aanspreekbaarheid door middel van ministeriële verantwoordelijkheid zou relevanter zijn dan ooit.

Om deze goed te laten functioneren, is een transparant en correct samenspel nodig tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren. Het samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren is in toenemende mate verruwd, staat in het advies te lezen. Niet alleen zijn de spelregels voor het noodzakelijke samenspel op de achtergrond geraakt, ook zijn er geleidelijk verschillende opvattingen over het samenspel ontstaan.

De Raad van State doet vijf aanbevelingen om het samenspel te verbeteren:

  • Breng de informatiehuishouding van de overheid op orde, zodat ook de informatievoorziening aan het parlement verbeterd kan worden (inlichtingenplicht).
  • Maak de afspraken over contacten tussen Kamerleden en ambtenaren helder; wees daar ontspannen over.
  • Verbeter het inhoudelijk, ambtelijk vakmanschap; wees zuinig op ambtenaren in de uitvoering.
  • Wees terughoudend met het neerleggen van allerlei taken bij onafhankelijke instellingen; dat beperkt de mogelijkheid van democratische controle te veel.
  • Als een minister niet wettelijk bevoegd is op een onderwerp, moeten de Kamers dat respecteren; voorkom schijnvertoningen.

Met het advies wil de Raad van State bijdragen aan de versterking van de parlementaire democratie en het vertrouwen van de burger in de overheid.

Lees hier het gehele advies van de Raad van State

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *