nieuws Bestuurskracht

Trends bij de waterschappen in 2020

In het WAVES-dashboard (Waterschap Analyse- en Verbetersysteem) heeft de Unie van Waterschappen thema’s en trends van 2020 inzichtelijk gemaakt.

Daaruit blijkt onder andere dat meer gebieden, in totaal 99,6 procent, voldoen aan de wateroverlastnormen. Klimaatverandering zorgt de komende jaren voor meer piekbuien en een hogere waterafvoer. Dat maakt het een uitdaging voor de waterschappen om ook de komende jaren aan de normen te voldoen.

Uit het dashboard blijkt eveneens dat er in 2020 minder muskusratten zijn gevangen. In 2019 stelden de waterschappen een nieuwe landelijke strategie vast voor de muskusrat, namelijk het terugdringen tot de landsgrens. Nederland streeft naar een zo klein mogelijke populatie, om het risico op graverij bij waterkeringen laag te houden. Een kleinere populatie betekent dat er minder dieren gevangen hoeven te worden. De afname van het aantal vangsten is een indicatie voor de afname van het aantal muskusratten.

De rapportage Dienstverlening laat een grote stijging zien van het aandeel vergunningen dat via het Omgevingsloket Online is aangevraagd. Het Omgevingsloket Online is een voorloper van het Omgevingsloket, dat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet gebruikt zal worden.

In gesprek met de Unie van Waterschappen gaf bestuurslid Toine Poppelaars aan dat het WAVES-dashboard een uiting is van de transparantie van de waterschappen en om de gehele watersector te verbeteren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *