nieuws Europa

SCP-advies over burgerconsultaties EU

De grootste groep Nederlanders steunt het EU-lidmaatschap, maar de publieke opinie is niet onverdeeld positief. Nederlanders verschillen in mening over wat Europa wel of niet kan en wat het zou moeten betekenen voor Nederland.

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de notitie Verwachtingen en beeld van de Europese Unie: het Nederlandse burgerperspectief. Het SCP vindt het belangrijk dat bij de burgerconsultaties over de ‘Toekomst van Europa’ rekening wordt gehouden met het perspectief van Nederlanders op de Europese Unie.

In 2021 en 2022 wordt in de hele EU de Conferentie over de toekomst van Europa georganiseerd, waarin burgers uit de lidstaten kunnen meedenken over de toekomst van de EU. Het SCP adviseert het kabinet om duidelijk en transparant te communiceren over wat er met de uitkomsten van de burgerconsultaties zal worden gedaan. Uit onderzoek naar de effecten van burgerparticipatie en burgerinspraak op lokaal niveau blijkt dat het van groot belang is om vooraf duidelijk te maken wat er met de uitkomsten van inspraak of dialogen zal worden gedaan en die beloftes achteraf ook na te komen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *