nieuws Europa

Vergroeningsbeleid EU helpt biodiversiteit niet

Europese subsidies voor het vergroenen van de landbouw hebben nauwelijks iets opgeleverd voor de natuur en biodiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en wetenschappers van de Wageningen Universiteit.

De afgelopen zes jaar ontvingen Nederlandse boeren bijna 2 miljard euro voor vergroening, maar het aantal boerenlandvogels is drastisch gedaald en driekwart van de insecten is verdwenen.

Om in aanmerking te komen voor de vergroeningssubsidie moeten boeren aan gewasrotatie doen, permanent grasland onderhouden en zogenoemde ecologische focusgebiedeninrichten, waarvoor boeren een deel van hun land moesten opgeven.

Morgen bespreken Europese regeringsleiders een nieuwe Europese begroting. Daarin worden naar verwachting nog ambitieuzere groene plannen opgenomen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben zelf werkzaam binnen de provincie Overijssel bij het programma Natuur voor Elkaar. Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp. Ben helemaal mee eens dat er strenge voorschriften moeten komen voor boeren. Bijvoorbeeld iedere boer moet zoveel m2 aan randenbeheer doen. Bestrijdingsmiddelen zijn ook funest voor de biodiversiteit. Hiervoor moet strenge regelgeving worden ingevoerd. In ieder geval Roundup verbieden