nieuws Groene overheid

Dataviewer helpt bij energietransitie

Om gemeenten te helpen met het aardgasvrij maken van wijken heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de Dataviewer Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) ontwikkeld. Hierin staan technische en demografische gegevens van wijken die gemeenten kunnen gebruiken in de energietransitie.

De dataviewer bevat lokale data over eigenschappen van gebouwen, zoals bouwjaar, energielabel en WOZ-waarde. Daarnaast biedt het informatie over het gemiddelde energiegebruik (gas en elektra) en het risico op energiearmoede in wijken. De DEGO geeft ook inzicht over in hoeverre er de mogelijkheid is om het aardgasvrij maken van woningen te combineren met andere opgaven in gemeenten, zoals hittestress en wateroverlast.

De DEGO moet gemeenten helpen bij het opstellen van een Transitievisie Warmte. Hierin moeten gemeenten voor eind 2021 beschrijven hoe en wanneer zij welke wijken van het aardgas gaan afkoppelen. De viewer vormt een aanvulling op de Leidraad van het rijk, een instrument dat gemeenten helpt om een goed onderbouwde Transitievisie Warmte en uitvoeringsplannen te kunnen opstellen.

Zie hier de DEGO

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *