nieuws Groene overheid

Grote stappen nodig om doelstellingen Klimaatwet te halen

Er kan niet worden gewacht met het nemen van aanvullende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen beduidend te verminderen. Dat concludeert de Raad van State op basis van de eerste Klimaatnota van de regering, die afgelopen week verscheen.

Meer doen
Recent verscheen de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het PBL, waaruit bleek dat het kabinetsdoel van 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 nog niet in zicht is. Nederland zou de inspanningen moeten verdubbelen om de afgesproken reductie alsnog te halen.

De Raad van State adviseert het kabinet om de omvangrijke herstel- en steunmaatregelen die genomen worden tijdens de coronacrisis aan te grijpen om daadwerkelijk meer te doen op het gebied van duurzaamheid. Ook moet er snel meer zicht komen op de broeikasgasreductie die wordt verwacht van aangekondigd beleid.

RES
Naast deze maatregelen dient ook meer samenhang te komen tussen het rijk en decentrale overheden bij de Regionale Energie Strategieën (RES). Er is tijd en geld nodig, omdat veel aankomt op de bestuurskracht van gemeenten. Daarnaast dient de democratische legitimiteit van de strategieën verder te worden versterkt, omdat daar nu te veel onduidelijkheid over bestaat.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *