nieuws Groene overheid

Derde ronde inschrijving proeftuinen aardgasvrije wijken

De derde en laatste ronde proeftuinen aardgasvrije wijken gaat op 2 juli van start. Tot en met 1 november 2021 kunnen gemeenten hiervoor een rijksbijdrage aanvragen.

In deze derde ronde wordt verder ingezet op betrokkenheid van bewoners, waar in de tweede ronde al mee gestart is. Uit onderzoek blijkt dat een goed participatieproces essentieel is voor de tevredenheid van bewoners over het aardgasvrij maken van hun wijk. De meeste bewoners geven de proeftuinwijkaanpak een cijfer tussen 5 en 8. Circa 15 procent van de bewoners geeft een zeer laag cijfer. Deze groep ziet bijvoorbeeld niet het nut of de noodzaak van het verduurzamen van de woning en de wijk.

Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) bestaat uit proeftuinen waar men leert hoe een wijk aardgasvrij in te richten. Van de 46 proeftuinen zijn er momenteel al voldoende proeftuinen met midden of hoge temperatuur warmtenette, waterstof en groen gas. Er zijn echter nog weinig aanpakken met een warmtenet op basis van lagere temperaturen en aanpakken met woningisolatie, al dan niet gecombineerd met een (hybride) warmtepomp. Hier wordt in de derde ronde gericht op uitgevraagd.

Voor de nieuwe proeftuinen is een budget van maximaal 50 miljoen euro beschikbaar. In het eerste kwartaal van 2022 wordt de selectie bekend gemaakt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *