nieuws Groene overheid

PBL: Structurele knelpunten in energietransitie

Er doen zich structurele knelpunten voor in het aardgasvrij maken van Nederland. Deze knelpunten vragen aandacht op rijksniveau. Dit blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het PBL deed onderzoek in veertien wijken die vooroplopen in de warmtetransitie. Hieruit blijkt dat de overgang naar een aardgasvrije warmtevoorziening zeer gedetailleerd maatwerk vraagt. Om die reden duurt het aardgasvrij maken van de onderzochte wijken vaak langer dan gedacht.

De grootste drempels liggen volgens het onderzoek echter buiten de invloedssfeer in de wijk. Structurele problemen op hoger niveau vertragen het proces. Gemeenten hebben vaak moeite om de benodigde kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Tevens kan beschermend bedoelde wetgeving beperkend zijn voor de transitie.

Het PBL stelt op basis van het onderzoek dat het oplossen van deze knelpunten om keuzes vraagt op het niveau van de Rijksoverheid. Dit gaat bijvoorbeeld om het faciliteren van condities om lokale ontwikkelingen te vergemakkelijken. Het is volgens het PBL belangrijk dat gemeenten in staat zijn om bewoners goed te betrekken. Op deze manier kan de transitie sneller gerealiseerd worden.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle woningen en andere gebouwen voor 2050 aardgasvrij moeten zijn.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *