nieuws Groene overheid

Rijnlandse ruimte in Boxtel

Vlakbij een beschermd natuurgebied (Kampina) en één van de kernen van de gemeente Boxtel (het dorp Lennisheuvel) komt een nieuw bedrijventerrein. Hoe combineer je als gemeente allerlei opgaven op het gebied van bijvoorbeeld natuurbescherming, energie, milieu en mobiliteit? En hoe zorg je voor draagvlak bij de omwonenden en de beoogde gebruikers van het terrein? Boxtel koos voor een Rijnlands Gebiedsarrangement.

De plek waar GreenTech Park Brabant moet komen, brengt de nodige hoofdbrekens met zich mee. ‘Je kunt er niet zomaar alles doen,’ vat de Boxtelse wethouder Maruška Lestrade-Brouwer (D66) samen. Het terrein van ca. 9 hectare ligt tussen Boxtel en Lennisheuvel, dicht bij natuurgebied Kampina. Klimaatadaptatie, energietransitie, stikstof, verkeersdruk, het is maar een greep uit de aspecten die aan het project zitten. ‘We hebben gekozen voor een integrale, gebiedsgerichte benadering,’ vertelt Marjolein Fick, projectleider ruimtelijke ontwikkeling voor het nieuwe terrein GreenTech Park Brabant, bestemd voor bedrijven en onderwijsinstellingen die zijn gericht op innovatie en duurzaamheid. ‘We zijn voordat er een plan lag met iedereen in overleg gegaan. Dat traject loopt nog steeds, want het plan is nog niet af. Alle deelnemers kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden en we kijken gezamenlijk naar alle opgaven in dit specifieke gebied. We gaan het omgevingsplan niet zo strikt opstellen, dat er geen flexibiliteit meer in zit. Het moet mogelijk zijn om maatwerk te bieden aan onder meer bedrijven. Daarom zullen we beleidsregels maken die ruimte laten. We schrijven dus bijvoorbeeld op dat er voldoende waterberging moet zijn, maar timmeren de uitwerking daarvan niet dicht.’

Ruimte geven
Lestrade-Brouwer: ‘Je zult nooit iedereen voor de volle honderd procent tevredenstellen, maar we moeten het wel goed en controleerbaar doen. We hebben De Coöperatieve Samenleving, DCS, gevraagd het project te begeleiden. Zij hanteren het Rijnlands Gebiedsarrangement: het opzetten van samenwerking tussen overheid, marktpartijen en burgers, zodat er sprake is van integrale belangenafweging en een evenwichtige functietoedeling. Belangrijk ook voor het standhouden van het plan bij de Raad van State.’ De ontwikkeling van GreenTech Park Brabant is vertraagd door onder meer de stikstofdiscussie en de coronacrisis. Toch is er vertrouwen in het project. ‘Er is veel interesse bij bedrijven’, zegt Frank Koesen, projectleider van GreenTech Park Brabant. De gemeente Boxtel is ook niet de enige overheid die erbij betrokken is, de regio en de provincie Noord-Brabant steunen het project. Koesen: ‘De gemeente Boxtel heeft het opgestart en faciliteert het, maar verder willen we vooral ruimte geven aan de betrokken partijen. Voor ons is dit nieuw, we zijn ook één van de eerste gemeenten die dit zo doen. Het terrein moet worden ontwikkeld door de bedrijven en onderwijsorganisaties die zich daar willen vestigen en door de omgeving zelf.

*Dit artikel werd geschreven door Bas Nieuwenhuijsen en verscheen in Publiek Denken 22 Omgevingswet: Blik op vooruit. Wilt u meer artikelen lezen? Neem dan nu een gratis abonnement op Publiek Denken.

Beeld: Gemeente Boxtel

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *