nieuws i-Samenleving

Diefstal en datalek in digitale zorg

Door verdergaande digitalisering krijgt de zorg steeds meer te maken met cyberaanvallen, datalekken en diefstal. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarom een nauwe samenwerking aangegaan met Z-CERT, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg.

Cybercriminaliteit is niet meer weg te denken uit de wereld van de digitale zorg, de eHealth. Onlangs werd een Tsjechisch academisch ziekenhuis slachtoffer van ransomware. Tijdens de aanval werden belangrijke systemen gehackt en bestanden versleuteld, waardoor het ziekenhuis niet meer verder kon draaien. Alleen tegen betaling kon het zijn gegevens terugkrijgen.

Ook een zorginstelling in de Amerikaanse staat Illinois had te maken met een dergelijke aanval en in Spanje kon de politie op tijd tegenhouden dat computers van ziekenhuizen werden geblokkeerd. Zorgpersoneel kreeg in een mail zogenaamd informatie over het coronavirus. Wie op de link in de mail klikte, haalde ransomware binnen.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Beeld: Shutterstock

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *