nieuws i-Samenleving

'Overheid zal burger altijd in de gaten houden'

‘De informatiebehoefte van overheden is oneindig,’ zegt schrijver Tommy Wieringa. ‘Niet alleen kopiëren ze alle slechte gewoonten van de tech-reuzen, ze voegen er nog een aantal van zichzelf aan toe. En dat hele pakket beveiligen ze vervolgens ook nog eens heel slecht.’ ‘Overheden moeten de rechten en privacy van hun burgers juist beschermen,’ voegt rechtsfilosoof en publicist Maxim Februari toe. ‘Waarom dat zo vaak fout gaat? Omdat niemand geïnteresseerd is in rechtvaardigheid. Totdat het dus fout gaat, heel fout.’

De afgelopen 2 jaar waren Tommy Wieringa en Maxim Februari betrokken bij een bodemprocedure die een coalitie van maatschappelijke burgerrechtenorganisaties aanspande tegen de Nederlandse staat. De inzet van de procedure was de toepassing door de overheid van Systeem Risico Indicatie (SyRI): een algoritme dat persoonsgegevens van burgers aan elkaar koppelt om fraude, misbruik en overtredingen op te sporen. Die toepassing was volgens de organisaties een schending van de fundamentele rechten. In februari van dit jaar gaf de gaf de rechter hen gelijk. De wetgeving die de inzet van SyRI regelt is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Beeld: Shutterstock / Hollandse Hoogte

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *