nieuws i-Samenleving

Provincies zetten tandje bij met Interprovinciale Digitale Agenda

Met de Interprovinciale Digitale Agenda (IDA) bundelen provincies de krachten om digitalisering in te zetten voor de publieke zaak. Bij vrijwel elk maatschappelijk vraagstuk kan digitalisering hulp bieden, en de provincie is bij uitstek het bestuursorgaan om dit vorm te geven, zeggen Marcel van Bijnen en Jan van Ginkel.

Of het nu gaat om mobiliteit, klimaatverandering of de stikstofproblematiek: digitalisering raakt alle grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Digitalisering moet echter geen doel op zichzelf worden, maar ondersteuning bieden bij de grote transities waar we als samenleving voor staan, zegt Marcel van Bijnen, provinciesecretaris in Noord-Brabant. ‘Met zaken als data en artificiële intelligentie krijg je meer inzicht in wat de maatschappelijke opgaven zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden,’ legt hij uit. ‘En de digitale transformatie kan vervolgens helpen om sneller en beter aan de slag te gaan met die maatschappelijke opgaven,’ vult Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris in Zuid-Holland, aan.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Beeld: Provincie Noord-Brabant/Sjaak Noteboom

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *