nieuws i-Samenleving

Test coronavirus-app in Twente

In juli start een gebruikerstest van de corona-notificatieapp in de regio Twente. De test maakt onderdeel uit van een reeks testen die ervoor moet zorgen dat de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.

Enkele honderden mensen in de regio Twente krijgen de gelegenheid de app op hun telefoon te installeren. Onderzoek moet vervolgens aangeven of de app voor gebruikers eenvoudig is te installeren en of de teksten en de functies begrijpelijk zijn. Ook wordt gekeken wat mensen doen als ze (gesimuleerd) positief getest worden en wanneer ze een notificatie ontvangen. Na het onderzoek wordt bezien hoe de app volgens gebruikers valt te verbeteren.

De app werkt op basis van bluetoothtechnologie en wisselt unieke, niet tot de persoon herleidbare nummers uit. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers “bent tegengekomen”. Als je voor langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus geeft de app je een bericht. Deze methode zorgt ervoor dat mensen sneller een bericht krijgen als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

De corona-notificatieapp moet een aanvulling worden op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Half juli besluit het kabinet over de eventuele landelijke introductie van de app.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *