nieuws Publieke werken

Gemeenten verstevigen bibliothekennetwerk

Meer dan vijftig gemeenten ontvangen financiering via de regeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024’. Daarmee worden 15 nieuwe bibliotheken opgericht en 64 bestaande bibliotheekvoorzieningen verbeterd of doorontwikkeld, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vanaf 2025 zijn gemeenten wettelijk verplicht om te zorgen voor een volwaardige openbare bibliotheek. Gemeenten kunnen daarvoor ondersteuning aanvragen van het rijk, bijvoorbeeld in de vorm van tegemoetkoming in de kosten die zij maken voor het oprichten van een nieuwe bibliotheek of verruiming van de bemande openingstijden.

Niet alle aanvragen van gemeenten konden gehonoreerd worden; in de eerste rond was 17,6 miljoen euro beschikbaar, maar werd voor ruim 39 miljoen euro aangevraagd. Van 15 november tot 15 december staat een tweede aanvraagronde gepland.

In Publiek Denken 23: Dienstverlening in tijden van crisis spraken Hans van der Veen (directeur-bestuurder bij Bibliotheken Midden-Fryslân) en Lily Knibbeler (directeur van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) over hoe bibliotheken bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Lees hier dat interview terug.

Beeld: Polina Zimmerman

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *