Notadokter: Zouteloos

Treffende koppen boven berichten maken lezers nieuwsgierig naar de inhoud. Ze zijn als het ware de loopplank naar het schip dat nieuwsbericht heet. Koppenmakers zijn daar zeer bedreven in. Dat moet ook wel. Dag- en weekbladen, maar ook nieuwswebsites, zijn immers niet alleen organisaties met een journalistieke missie. Zij moeten ook (over)leven van de inkomsten van hun berichtgeving.

Van een krantenkop als ‘Marktplaats en Belastingdienst’ raakt niemand opgewonden, maar de kop ‘Marktplaatser vanaf nu bekend bij de Belastingdienst’ daarentegen trekt wel aandacht. Een kop als ‘VN-chef spreekt over UNRWA’ zul je nooit in een krant aantreffen, maar wel de kop: ‘VN-chef: Blijf toch doneren aan UNRWA’. De kop ‘Subsidies op e-auto’s onderzocht’ haalt de krant evenmin. Er staat daarentegen wel: ‘Onderzoek: subsidies op e-auto’s zijn oneerlijk’. En ook een kop als ‘Iets met Mona Lisa’ zult u nooit lezen, maar wel: ‘Soep gegooid naar Mona Lisa’.

Nieuwsgierig
Een goede kop boven een tekst geeft relevante, inhoudelijke informatie en maakt nieuwsgierig. Zo’n kop geeft een indicatie wat de lezer te wachten staat. Ook al komt het voor dat de kop de lading niet dekt, dat wordt overdreven uit sensatieoverwegingen. Media moeten zich hiervoor – noodgedwongen – ook weleens verontschuldigen. In het algemeen is de kop van een artikel echter een goede opstap voor de lezer. We vinden een goede kop ook vanzelfsprekend. Waarom worden brieven van de regering aan het parlement dan vaak zo zouteloos opgediend? Met een nietszeggende kop of titel. Zitten ministers en staatssecretarissen dan niet op lezers te wachten? Hebben die lezers dan geen recht om meteen al een glimp van de inhoud op te vangen? Een blik op de brieven die de regering in januari 2024 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd stemt niet vreugdevol. Nietszeggende titels van die brieven hebben de overhand: Financieringsmonitor 2023; Financieel overzicht digitalisering; Visie eerstelijnszorg 2030; Interim-auditrapport Defensie 2023; Resultaten SCE 2023 en openstelling SCE 2024. Dergelijke titels noden niet echt tot lezen. Veel regeringsstukken hebben geen inhoudelijke, maar louter een procesmatige titel. Dan staat er in de aanhef bijvoorbeeld ‘Stand van zaken zero-emissiezones stadslogistiek’ of ‘Voortgang intensiveringsplan preventie vogelgriep’ of ‘Proces aanpak opvoeren elektrische fietsen’ of ‘Tussenrapportage maatschappelijke dialoog wolf’. Dit soort titels maakt de lezer niet veel wijzer. Waarom niet ook in de titel al meteen iets zeggen over de inhoud? Bijvoorbeeld dat het aantal zero-emissiezones is verdubbeld, ik noem maar wat. Of dat preventie leidt tot dertig procent minder vogelgriep. Of dat het opvoeren van elektrische fietsen zwaarder bestraft wordt. En dat het draagvlak voor de wolf in Nederland afneemt. Dergelijke inhoudelijke titels van Kamerbrieven maken de lezer nieuwsgierig om verder te lezen.

*Dit is het eerste deel van een artikel van Gert Riphagen uit PD 49: Leefomgeving Lees hier verder

Beeld: Pexels

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *