‘Asielcrisis dreigt humanitaire ramp te worden’

De asielcrisis dreigt een humanitaire ramp te worden. Het gaat niet langer om linkse of rechtse uitgangspunten, want de realiteit is weerbarstiger dan alle bestaande ideologieën. Al op maandag 24 oktober 2022 meldde de NOS dat in 2023 meer dan 50.000 mensen in Nederland asiel zouden aanvragen. Bij al die cijfers worden Oekraïners niet meegeteld, omdat zij geen asielzoekers zijn.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt met vier scenario’s: laag, midden, hoog, en extreem. In 2021 werd met deze begrippen een prognose samengesteld over het aantal asielzoekers dat in 2022 naar Nederland zou komen: 10 procent kans op laag (20.000), 35 procent kans op midden (25.000), 35 procent kans op hoog (30.000) en 20 procent kans op extreem (40.000). Uiteindelijk kwamen in 2022 46.460 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Dit jaar komen mogelijk 77.000 asielzoekers naar Nederland. En in 2024 zullen mogelijk 75.000 opvangplekken noodzakelijk zijn.

Het CBS meldt dat de groep asielzoekers die zich in februari 2023 in Nederland meldde voor 59,4 procent bestond uit volwassen mannen, 17,9 procent uit volwassen vrouwen en 22,7 procent was kind. Onder de nareizigers was 49,5 procent minderjarig, 38,4 procent een volwassen vrouw en 12,1 procent een volwassen man.

We kunnen het heel lelijk vinden dat in getallen over mensen wordt gesproken, maar die getallen geven de realiteit weer. En aan die realiteit zijn materiële zaken verbonden. Aan elk getal moeten we woning, onderwijs, werk, uitkeringen en gezondheidszorg koppelen. Ziet u de ernst van de situatie? Er is al sprake van een woningtekort. De zorgkosten rijzen nu al, zonder nieuwe zorgbehoevenden, de pan uit. Op dezelfde manier kunnen we redeneren over onderwijs, uitkeringen, et cetera. Ondertussen worstelen Nederland en de rest van de Europese Unie met de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne, met name de energiecrisis. En Nederland heeft ook nog zijn eigen crisis, namelijk de stikstofcrisis, waardoor niet al te veel kan worden gebouwd.

Wie deze cijfers serieus neemt, weet dat er iets moet gebeuren. Simplistische, nogal populistische kreten over een onbegrensde opvang en toelating van vreemdelingen horen thuis in een geïsoleerde wereld van idealen. Alleen al in de eerste 3 maanden van dit jaar zijn ruim 27.000 immigranten in Italië aangekomen. De Italianen kunnen het niet meer aan. Daarom zullen ze deze mensen waarschijnlijk naar het noorden laten gaan. En dan hebben we het nog niet gehad over Griekenland. Of over de Middellandse Zee die in een groot kerkhof dreigt te veranderen. Daar zijn al duizenden immigranten gestorven. Al met al is immigratie het meest inhumane beleidsterrein aan het worden. Politici moeten voorbij hun ideologieën of gevoelens gaan en de noodzakelijke beslissingen nemen om het tij te keren. Daarbij zouden ook internationale verdragen gewijzigd moeten kunnen worden. Ongecontroleerde immigratie is een ramp, niet alleen voor Europa maar vooral ook voor de immigrant zelf.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Realistisch verhaal.
    Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk. Maak je die niet dan zijn de gevolgen nog veel pijnlijker. Grote kans dat het thema wordt gekaapt door populistische politici en partijen…