Een fair debat

Dit najaar neemt het kabinet een besluit over het al dan niet stoppen van
de Nederlandse bombardementen van de restanten van Islamitische Staat. Nederlandse bombardementen op IS? Menigeen van u zal het hogelijk verbazen om hier te lezen dat – as we speak – dagelijks zo’n 150 manschappen ergens in een woestijn van Jordanië in de weer zijn om de vier F16 ́s elke dag weer op te tuigen voor hun missies boven Irak en Oost-Syrië.
Toch is dit onderwerp van belang, ook voor dit blad. Gewapend ingrijpen door een natiestaat is immers misschien wel de meest basale en riskante manier van overheidshandelen. Met de inzet van mensenlevens – denk aan de levende verbranding van de neergestorte Jordaanse F16-piloot begin 2015 – wordt de nationale veiligheid gediend.
Waar het in de kolommen van vakbladen gaat over de aanpak en effectiviteit van overheidshandelen, komt Defensie er vaak bekaaid af. Terwijl juist de vraag naar de effectiviteit van militair optreden van eminent belang is. Ze wordt extra urgent nu de Verenigde Staten aanstalten lijken te maken om hun militaire verantwoordelijkheden in Europa terug te schroeven.
Te hopen is daarom dat Defensie dit najaar het debat krijgt dat het verdient: een kritische, faire en geïnformeerde beoordeling in politiek en media van de inspanningen boven Irak en Syrië sedert oktober 2014. Zijn de doelen van het ingrijpen en de luchtoorlog gehaald? Te weten: 1) een eind maken aan het moorddadig regime van het Kalifaat; 2) het onklaar maken van IS als lanceerplatform voor terreuraanvallen tegen het Westen en 3) het stoppen van enorme vluchtelingenstromen vanuit Syrië en Irak naar de poorten van Europa.
En, mochten deze doelen gehaald zijn, tegen welke prijs is dat dan gebeurd? Ten koste van hoeveel onschuldige mensenlevens? In hoeverre voelen coalitiegenoten zich aansprakelijk voor onnoemelijk leed dat onder burgers is aangericht? Spinnen radicale groeperingen geen garen bij deze westerse interventie? Het is te hopen dat de minister van Buitenlandse Zaken, samen met zijn collega’s van Algemene Zaken en Defensie, voluit en gezaghebbend antwoord zal kunnen geven op deze vragen. Voor eerstgenoemde zijn de perspectieven niet erg hoopvol. Ik wens u een inspirerend nieuw politiek seizoen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *