alle artikelen van Citisens

Samen met inwoners naar aardgasvrij

Binnen 30 jaar moeten alle woningen in ons land van het aardgas af zijn. Gemeenten, woningcorporaties, energieleveranciers en de industrie leggen overal de technische en economische haalbaarheidspuzzel. Toch weet zelfs de grootste techneut dat het succes van de warmtetransitie nauwelijks over techniek gaat. Het is vooral een maatschappelijke opgave. Inwoners van Nederland zullen moeten accepteren dat nieuwe energie hun leven verandert en ze daarvoor zelf maatregelen moeten nemen. Het vraagt van vrijwel iedereen een investering in de toekomst.

Voor een succesvolle transitie naar aardgasvrij wonen is draagvlak essentieel. Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze duurzame maatregelen nemen? We weten in ieder geval dat een overkoepelende aanpak niet werkt. Dus geen one size fits all, want mensen verschillen en kijken anders aan tegen de energietransitie. Waar sommigen hun huis al volledig hebben geïsoleerd en een warmtepomp hebben aangeschaft, zijn velen nog lang niet zover. Hieraan kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen: de noodzaak niet zien, de kosten te hoog vinden of wellicht meer keuzevrijheid willen.

Betrokkenheidsprofielen
Hoe bereik je de mensen dan? Laat aannames, onderbuikgevoel en eigen ambities en planning niet leidend zijn, maar baseer je op gedegen inzichten. Inzicht helpt om mensen aan te spreken op een manier en met een boodschap die bij hen past.

Citisens zocht uit wat Nederlanders vinden van de energietransitie en op welke manier zij hierin meegenomen willen worden. Hiervoor deed het in augustus 2022 onderzoek onder 13.438 Nederlanders. De resultaten zijn gekoppeld aan de 8 betrokkenheids­profielen (zie afbeelding), zodat Citisens praktische inzichten kan delen.

Zo willen Zelfbewuste Aanpakkers en Gevestigde Beïnvloeders graag zo snel mogelijk in het proces betrokken worden. Stadse Nomaden en Kritische Vernieuwers zien vooral het belang in van een aardgasvrij Nederland en zijn gemotiveerd om ook hun eigen woning snel van het gas af te hebben.

Bekijk hier een uitgebreide omschrijving van de betrokkenheidsprofielen.

Over Citisens
Citisens is een bureau voor onderzoek, participatie en data-inzichten. Ons specialisme is het betrekken van inwoners bij veranderingen in hun omgeving. Citisens heeft veel ervaring met en kennis van participatietrajecten voor inwoners en stakeholders. Hierbij maken wij gebruik van onze betrokkenheidsprofielen. Hierbij zijn sociaal-demografische kenmerken uit gerenommeerde bronnen gecombineerd met eigen data over betrokkenheid van mensen bij de eigen leefomgeving, participatie­gedrag en communicatievoorkeuren.

Tekst en beeld: Citisens

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *