alle artikelen van DuurzaamDoor

Op weg naar een duurzaam voedselsysteem

In Nederland zijn veel mensen betrokken bij de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Wat is hun perspectief op goed voedsel en hoe denken zij dat het voedselsysteem er over 20 jaar uit zal zien? In de podcastserie Werken aan Goed Voedsel van kennisprogramma DuurzaamDoor spreken podcastmakers René Bruijns en René Schellekens elke week met een koploper of pionier. De eerste aflevering met ondernemer Jaap Korteweg van Those Vegan Cowboys is sinds 9 mei online beschikbaar.

De serie begint met Jaap Korteweg, een ondernemer met een enorme gedrevenheid en een eigen visie op gezonde voeding. René zegt: ‘Korteweg is iemand die vasthoudt aan zijn overtuigingen, zich niets aantrekt van anderen en zijn doelen bereikt. Hij is bekend als oprichter van De Vegetarische Slager. Hij begon met het ontwikkelen van vegetarisch vlees omdat hij van vlees houdt, maar het zielig vond voor dieren. Om dezelfde reden brengt hij nu ook veganistische zuivel op de markt, dus zuivel zonder tussenkomst van koeien. Hij weet boeiend te vertellen over de uitdagingen die hij daarbij tegenkomt.’

In de tweede aflevering vertellen kwartiermakers Willem Lageweg en Natascha Kooiman van de Transitiecoalitie Voedsel dat de overgang naar een duurzame landbouw- en voedselproductie pas net begonnen is. ‘We zullen nog uitdagende tijden doormaken, omdat de kloof tussen wat we gewend zijn en wat er komen gaat voor veel partijen groot is’, aldus Natascha Kooiman en Willem Lageweg. Ze werken met hun Transitiecoalitie Voedsel aan concrete oplossingen om van het oude naar het nieuwe te komen met begrip voor de boeren en streven naar een nieuw normaal met gezondere eetpatronen en zonder negatieve bijeffecten.

De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple.

Uitzendschema Werken aan Goed Voedsel

Nummer Gast Uitzenddatum
1 Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys) Di 9 mei
2 Willem Lageweg en Natascha Kooiman (TransitieCoalitie Voedsel) Di 16 mei
3 Lisanne van Oosterhout (World Food Forum) en Maria Geuze (Slow Food Young Network) Di 23 mei
4 Erik Teeuwes (restaurant Loetje) Di 30 mei
5 Wouter van Eck (voedselbos Nijmegen) en Emile van der Staak (restaurant De Nieuwe Winkel) Di 6 juni
6 Liane Lankreijer en Tom Voorma (initiatieven voedseltransitie in Den Haag) Di 13 juni
7 Petra Steenhoek (Hortimare) en Kees Boender (Your Well) Di 20 juni
8 N.t.b. Di 27 juni

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *