alle artikelen van DuurzaamDoor

Spanningen en innovaties op weg naar duurzaamheid

Voedseltransitie is een complex proces dat gepaard gaat met uitdagingen en spanningen tussen het oude en het nieuwe. In de vijfde en zesde aflevering van de podcastserie Werken aan goed voedsel van het kennisprogramma DuurzaamDoor worden deze thema’s belicht.

Iedere (chefkok) zijn eigen voedselbos
Stel je voor dat elke professionele en thuiskok zijn eigen nabijgelegen voedselbos zou hebben, waar hij de ingrediënten kan halen voor zijn gerechten. Ingrediënten die duurzaam, lokaal en seizoensgebonden geteeld zijn. Elke maandagmiddag gaat chef-kok Emile van der Staak, van het gerenommeerde restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen, naar het Voedselbos van Wouter van Eck om zijn kruiden en groenten te plukken. In dit inspirerende Voedselbos hebben we een boeiend gesprek met Wouter en Emile over de waarde van plantaardig voedsel voor zowel mensen als de planeet. Ook werpen we een blik in de keuken van De Nieuwe Winkel, waar ze zich voorbereiden op het creëren van hun culinaire meesterwerken met botanische Michelin-sterren.

Eet samen, eet lokaal
Lokaal Voedsel wordt steeds crucialer in al zijn facetten. Moestuinen, stadstuinen en voedselgemeenschappen dragen bij aan gezond eten, gezonde mensen, sociale cohesie, voedselzekerheid, klimaatadaptatie, armoedebestrijding, een gezonde leefomgeving en een gezonde planeet. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is mogelijk. Samen kunnen we onze omgeving voeden met hoogwaardig lokaal voedsel. We bespreken dit onderwerp met Liane Lankreijer van Zuid-Hollandse Voedselfamilies en Tom Voorma van de gemeente Den Haag.

De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple.

Uitzendschema Werken aan goed voedsel

Nummer Gast Uitzenddatum
1 Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys) Di 9 mei
2 Willem Lageweg en Natascha Kooiman (TransitieCoalitie Voedsel) Di 16 mei
3 Lisanne van Oosterhout (World Food Forum) en Maria Geuze (Slow Food Young Network) Di 23 mei
4 Erik Teeuwes (restaurant Loetje) Di 30 mei
5 Wouter van Eck (voedselbos Nijmegen) en Emile van der Staak (restaurant De Nieuwe Winkel) Di 6 juni
6 Liane Lankreijer en Tom Voorma (initiatieven voedseltransitie in Den Haag) Di 13 juni
7 Petra Steenhoek (Hortimare) en Kees Boender (Your Well) Di 20 juni
8 N.t.b. Di 27 juni

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *