nieuws

CBS doet pilot om remote access te vergemakkelijken

CBS wil de dienstverlening voor de onderzoekers via remote access flexibiliseren. Daartoe startte op 18 januari jl. een pilot met onder andere gebruikers van het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Tijden een bijeenkomst bij het ministerie van Economische Zaken hebben een dertigtal onderzoekers van het CPB, SCP en PBL een demonstratie gekregen over de nieuwe manier van toegang verkrijgen tot de remote access-omgeving. In totaal doen ongeveer 60 onderzoekers van de planbureaus mee aan deze pilot.

Wim Schaasberg is hoofd Dataservices bij CBS. Zijn team zorgt dat gebruikers via remote access toegang tot microdata krijgen. ‘De toegang tot microdata is onder strikte voorwaarden mogelijk. Nu moeten onderzoekers over een aparte computer beschikken in een afsluitbare ruimte. Toegang tot de remote access-projectomgeving wordt verkregen via een vingerafdruklezer, gekoppeld aan een specifieke computer. De manier van toegang krijgen tot de omgeving willen wij flexibeler maken. CBS is daarom een pilot gestart, waarbij onderzoekers een token en sms-code ontvangen. Daarmee kunnen ze op elke werkplek toegang tot de data verkrijgen. Technisch en organisatorisch is dit een grote verandering. De toegang wordt flexibeler en de verantwoordelijkheid voor de onderzoekers wordt groter.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *