nieuws

Locatie bekend van dialoogtafel Denken over data

Op 22 maart aanstaande organiseert Publiek Denken in samenwerking met platform O de dialoogtafel Denken over data. 

Wat kan de overheid doen met data? Is het begrip niet gewoon een hype, vroeg gezaghebbend tech-platform Frankwatching.com zich in 2014 af. Vier jaar later weten we het antwoord. De vraag is nu: hoe kunnen we data meer structureel inzetten in het beleidsproces? En hoe kunnen ze bijdragen aan de kwaliteit en effectiviteit van beleid? 

Een ding is duidelijk: de overheid zal slim te werk moeten gaan en als een platform moeten opereren. Daarbij is de samenwerking met bedrijven en burgers cruciaal, want de nieuwe generatie digitale infrastructuren en de daarin verzamelde data zijn vaak in handen van burgers of grote multinationals als Facebook, Eneco, Siemens, Philips, TomTom en Google. Voorbeelden van zo’n samenwerking zijn er gelukkig al. In het Partnership Talking Traffic werkt het ministerie van IenW samen met KPN en andere partijen om nieuwe diensten te leveren voor de infrastructuur in Nederland.

Behalve slim moet de overheid vooral ook voorzichtig zijn. Want het gebruik van data creëert niet alleen kansen; er zijn ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie, privacy en veiligheid. Gemeenten zijn druk bezig om deze uitdagingen het hoofd te bieden maar de vraag is: gaat dat snel genoeg? Dit jaar treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)in werking en gaat de het Digital Trust Centre van start. Maar de WRR waarschuwde vorig jaar dat sterkere waarborgen nodig zijn voor de vrijheidsrechten van burger. Bovendien zijn toezichthouders als de Autoriteit Persoonsgegevens en de CTIVD onvoldoende toegerust voor de uitdagingen van het data.

Hoe kunnen data bijdragen aan het ontwikkelen van effectiever beleid? En hoe kan de overheid de samenwerking met burgers, bedrijfsleven en wetenschap verbeteren? Welke extra maatregelen zijn nodig om de veiligheid en privacy van burgers te garanderen? Waar liggen de grenzen van wat we met data kunnen en mogen doen? 

Panelleden: Diana Jansen (directeur DDMA), Emine Özyenici (directeur Informatisering en Inkoop bij het ministerie van JenV), Marijn Fraanje (CIO gemeente Den Haag), Steven Luitjens (directeur Informatiesamenleving en Overheid bij het ministerie van BZK) en Bernard Steunenberg (hoogleraar Bestuurskunde Universiteit van Leiden). Gespreksleider is Frank du Mosch (presentator en oprichter van The Broadcaster).

Locatie
De dialoogtafel Denken over data vindt plaats in:

Bink Rooftop Bar & Restaurant
Binckhorst 36
M-gebouw, 5e verdieping
2512 BE Den Haag

Tijdstip
14.30 uur Inloop
15.00 uur Aanvang dialoogtafel
16.30 uur Napraten met een hapje en een drankje

Aanmelden
Aan het bijwonen van de dialoogtafel zijn geen kosten verbonden. Wilt u aanwezig zijn, meld u zich dan hieronder aan:

Geen velden gevonden.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Graag, informatie over de prijs van deze bijeenkomst.
    Alvast bedankt voor uw aandacht en hulp,
    Ayca Akinciturk