nieuws

Groen licht voor experiment in de bijstand ‘Weten wat werkt’

 Utrecht kan definitief starten met het experiment ‘Weten wat werkt’. Met het experiment wil wethouder Victor Everhardt (zie foto) onderzoeken wat het effect is als mensen in de bijstand minder regels krijgen opgelegd en meer zelf de regie hebben om werk of andere activiteiten te vinden. Het experiment wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Universiteit Utrecht. In de regio doen mee de regionale sociale dienst Kromme Rijn Heuvelrug (voor de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede) en Fermwerk (voor de gemeenten Woerden en Bodegraven).

Everhardt is verheugd dat het experiment definitief doorgaat: ‘Ik wil graag nieuwe wegen onderzoeken waarmee we bijstandsgerechtigden aan werk of andere activiteiten kunnen helpen. De regels in de Participatiewet zijn best ingewikkeld en streng voor bijstandsgerechtigden. Ik wil graag weten wat het effect is als we het op een andere manier aanpakken.’

Utrecht wilde al in het voorjaar van 2017 starten met het experiment, maar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde als voorwaarde dat eerst de Verordening over de tegenprestatie in de bijstand werd aangepast. De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel van het college van B&W hiervoor. De verordening voldoet nu aan de wettelijke eisen, maar het Utrechtse bijstandsbeleid blijft ongewijzigd. De aanpassing heeft dan ook geen gevolgen voor bijstandsgerechtigden.

Er komen verschillende onderzoeksgroepen met elk een andere aanpak. Na afloop van het onderzoek moet duidelijk worden welke aanpak het beste werkt. In februari 2018 start de werving van deelnemers aan het experiment.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *