nieuws

Nederland in kopgroep innovatieve landen

Nederland is in 2016 voor het eerst leidend in Europa op het gebied van innovatie. Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden vormt Nederland de kopgroep van landen die minimaal 20 procent boven het Europese gemiddelde scoren op 25 indicatoren voor innovatiekracht. Dit stelt het European Innovation Scoreboard 2016 dat gisteren is gepubliceerd door de Europese Commissie.

De Europese Commissie kijkt bij het opstellen van de lijst naar de randvoorwaarden die voor innovatie nodig zijn, zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. Er wordt in totaal op 25 indicatoren getoetst. Nederland is voor het eerst innovatieleider in plaats van innovatievolger, onder andere omdat er volgens het rapport vooruitgang is geboekt bij de hoeveelheid private investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Ook wordt onderzoek steeds vaker door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten en is het aantal hoger opgeleiden in Nederland gegroeid.

Nederland scoorde traditioneel al goed op het European Innovation Scoreboard (EIS) bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aandeel van het MKB in innovatie en de goede samenwerking tussen de publieke en de private sector.

Het EIS vergelijkt elk jaar de onderzoek- en innovatieprestaties van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast analyseert het rapport de relatieve sterktes en zwaktes van de onderzoeks- en innovatiesystemen. Op deze manier geeft het scorebord de lidstaten inzicht in waar zij hun innovatieprestaties kunnen verbeteren. Het EIS hanteert vier categorieën: innovatieleider, innovatievolger, gemiddelde innovator en zwakke innovator.

Het volledige European Innovation Scoreboard 2016 is te lezen op de website van de Europese Commissie:
http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *