nieuws

Strengere regels voor IoT en apps

De overheid gaat strengere eisen stellen aan IoT-apparaten (Internet of Things) en apps. De apparatuur en apps moeten langer worden voorzien van updates, zodat ze blijven werken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werkt aan nieuwe eisen voor fabrikanten van IoT-producten. Begin 2020 is er een consultatie over de nieuwe regels. ACM en het Agentschap Telecom (AT) moeten extra bevoegdheden krijgen, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer.

De Europese Unie heeft in mei 2019 twee richtlijnen aangenomen over de verkoop van goederen en over de digitale inhoud. Beide zijn in werking getreden en dus is Nederland begonnen met de implementatie. De richtlijnen hebben als doel dat in heel Europa een uniform beleid gaat gelden voor (veiligheids)updates bij consumentenaankopen.

Het EU-akkoord houdt in dat voor zowel los staande digitale inhoud (bijvoorbeeld games, applicaties), digitale diensten (zoals streaming) als voor goederen met een digitaal element (bijvoorbeeld een smart TV) consumenten recht krijgen op (veiligheids)updates zolang zij die “redelijkerwijs” mogen verwachten. Het gaat hierbij om updates die ervoor zorgen dat het product op minimaal hetzelfde niveau blijft functioneren als toen de consument het kocht, schrijft EZK aan de Tweede Kamer.

Werk aan de winkel voor toezichthouders 
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hebben op dit moment de bevoegdheid die ze nodig hebben voor de nieuwe regels. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Agentschap Telecom (AT) zijn daar nog niet, blijkt uit een rondgang langs de toezichthouders.

De ACM krijgt naast het generieke consumententoezicht extra bevoegdheden op basis van nieuwe Europese regels. Zij belooft om de website Consuwijzer uit te breiden en eindgebruikers van slimme apparaten te wijzen op hun rechten. Op het gebied van cybersecurity zet Nederland zich in Europa actief in voor nieuwe bevoegdheden voor het AT.

EU wil platforms aanpakken
Steeds meer consumenten bestellen artikelen bij webwinkels buiten de EU en doen dus aan directe import uit derde landen, zoals de VS, Hong Kong of China. Deze aankopen komen zonder tussenkomst van een importeur of distributeur het land binnen. Ook deze leveranciers moeten zich houden aan de Europese regels, maar de naleving is weerbarstig. Dit gaat ook over BTW-heffing/-ontduiking, maar die kwestie ligt dan niet bij EZK.

ACM kan en zal wel een campagne beginnen om consumenten te waarschuwen voor de risico’s van directe import.
De naleving is weerbarstig omdat de directe import flink is toegenomen. Meestal moet een toezichthouder uit een Europees land eerst aankloppen bij de overheid van een derde land. Via Europese verordeningen worden gezet dat lidstaten gaan samenwerken. EZK heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd om mee te denken. Dit advies wordt in april verwacht.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *