nieuws

Gemeente Hengelo werft ambtenaren bij omringende gemeenten

Gevraagd: twaalf jongeren ‘met frisse ideeën’ die ambtenaar in Hengelo willen worden. ‘Werken bij gemeente Hengelo dat is niks voor jou’ staat er groot op de poster. Behalve wanneer je ‘vernieuwende ideeën’ hebt, ‘sterk in je schoenen staat’ of nog een paar bijzondere kwaliteiten bezit, die eronder staan vermeld. De stad werft ze ook buiten de eigen gemeentegrenzen.  De borden met de personeelsadvertenties hangen niet alleen in de eigen stad, maar ook in naburige plaatsen als Almelo, Enschede, Tubbergen, Denekamp, Rossum, Weerselo en Saasveld. Het maakt onderdeel uit van een gerichte campagne om jongeren enthousiast te maken voor de Hengelose vacatures. Een aantal jonge medewerkers van de gemeente vormt het gezicht van deze campagne. Als hashtag is gekozen voor #werkenbijhengelo en als website www.werkenbijhengelo.nl.

De tekst op het advertentiebord dat langs de straten van Almelo hangt, daagt de jonge werkzoekende uit te solliciteren op een van de twaalf vacatures voor beginnende ambtenaar bij de gemeente Hengelo. Van allround-medewerker ruimtelijke ordening tot junior strateeg.
De gemeente Almelo is er niet van op de hoogte dat Hengelo personeel werft in de stad. Maar wethouder Irene ten Seldam keurt de borden niet af. ‘Ik heb liever dat ze hier werven dan in Deventer of Apeldoorn. Het maakt geen verschil of een bedrijf hier een bord plaatst of een andere gemeente.’

Of ze het niet opmerkelijk vindt? ‘Dit is de Twentse arbeidsmarkt. En ik ga ervan uit dat een extern bedrijf het doet. Anders had de gemeente Hengelo ons hierover wellicht geïnformeerd.’

Hengelo heeft totaal 12 vacatures voor jongeren. Dat is het resultaat van het generatiepact dat de gemeente heeft ingevoerd. In totaal gaan 46 medewerkers van 60 jaar of ouder minder werken, waardoor 12 arbeidsplaatsen vrij komen voor instroom van jonge medewerkers tot en met 27 jaar.

Het dozijn ambtenaren in Hengelo mag niet ouder zijn dan 27 jaar. Het generatiepact biedt werkgevers volgens de gemeente Hengelo die mogelijkheid tot leeftijdsrestrictie. De nieuwe collega’s worden bewust extern geworven. ‘We willen geen mensen bij andere mensen weghalen’, zegt een woordvoerster van de gemeente Hengelo. De mogelijkheid tot ‘interne’ personeelswerving, bij collega-gemeenten en andere regionale overheden, is er wel. Twentse Kracht, waarbij twintig overheidsinstanties zijn aangesloten en alle werkzame ambtenaren bij vacante vacatures als interne kandidaten gelden, is daarvoor het platform.

De gemeente Hengelo heeft vorig jaar het generatiepact ingevoerd. Oudere werknemers krijgen de kans om minder te gaan werken waardoor instroom van jongeren gerealiseerd kan worden. Van de 76 medewerkers die in aanmerking kwamen voor deze regeling, hebben 46 medewerkers besloten van het generatiepact gebruik te maken. Dit is een deelnamepercentage van 60%. Daardoor zijn 12 arbeidsplaatsen vrijgekomen.

De gemeente wil bereiken dat er meer jongeren bij de gemeente gaan werken zonder meteen de kennis en ervaring van de oudere collega’s te moeten missen. Veel oudere werknemers zien het pact als een kans om werk en belastbaarheid beter op elkaar af te stemmen. Wethouder Personeel en Organisatie Claudio Bruggink beaamt dat: ‘Het generatiepact is een mooie manier om jong talent en frisse ideeën binnen te halen en toch gebruik te kunnen blijven maken van de oudere en ervaren collega’s. Bijkomend effect van het generatiepact is dat de gemeente zo bijdraagt aan het verminderen van jeugdwerkloosheid.’

Hengelo is overigens niet uniek met het generatiepact: zo is de voorziening ruim een jaar geleden in Enschede ook ingevoerd. Van actieve werving is daar door een vacaturestop momenteel geen sprake. Dat Hengelo ook in Enschede naar nieuw ambtelijk talent zoekt, vindt wethouder Eelco Eerenberg ‘geen enkel probleem’.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *